Birgit és Corbin Gams: Útikalauz szerelmeseknek

2023.10.20

Útikalauz… MINDENKINEK!

2022-ben új könyv jelent meg magyarul, Útikalauz szerelmeseknek címmel, mely összefoglalja és közelebb hozza a mai olvasókhoz II. János Pál pápa „test teológiájakánt” ismert tanítását. A szerzők – Corbin Gams német teológus és felesége, Birgit – a heiligenkreuzi pápai főiskolán vezetik a test teológiája képzést és tartanak előadásokat a témában. Azt is mondhatnánk, ők az „európai Christopher West”. Mivel néhány stábtagunk is közreműködött a magyar fordítás megjelenésében, különösen is közel áll hozzánk ez a könyv, legjobb szívvel ajánljuk.

Ha beleolvasunk, hamar magával ragadnak a hétköznapi életből vett találó példák, az egyértelmű hasonlatok, egyszerűen megfogalmazott és mégis mély teológiai igazságok, a mai világ jelenségeire reflektáló meglátások. A téma: az önajándékozó szeretet és az emberi szexualitás. Vagyis: hogy mit jelent embernek lenni.

A szerzőpáros végigvezet minket Szent II. János Pál pápa gondolatmenetén. A könyv alapvető kijelentése: emberként nem élhetünk szeretet nélkül. „A szeretetről szeretnék beszélni nektek, a szeretetről, amelyre Isten teremtett titeket, és amelyre mindannyian vágytok.” (II. János Pál) Milyen is az a szeretet, amelyre a szívünk mélyén vágyunk, amelyre Isten megteremtett bennünket? Hogyan élhetjük meg ezt kapcsolatainkban és a szexualitásban? Ezekről a nehéz létkérdésekről írnak a szerzők egyszerűen, és mégis mély igazságokat feltárva.

A könyv magyar címe így hangzik: Útikalauz szerelmeseknek. Talán nem egészen pontos, hiszen nem csak a szerelmeseknek szól - hanem mindenkinek, aki az Istenbe (is) szerelmes: párkeresőknek és szerelmeseknek, jegyeseknek és házasoknak, de cölibátusban élőknek/erre készülőknek is.

Vagyis: mindenkinek jó szívvel ajánljuk a könyvet, aki szeretné megérteni a mély vágyait, szeretne Isten tervének fényében rátekinteni emberségére, szexualitására.

Könyvajánló a Magyar Kuríron.